Welkom bij Bouwstenen voor Gambia

Jaarlijkse activiteit: wereldvoedseldag 16 oktober

Gezellig met anderen van een werelds gerecht genieten en een zak rijst naar een gezin in Gambia.

16 oktober is door de FAO-voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties uitgeroepen tot wereldvoedseldag. Marianne Wolkotte en andere vrijwillige koks-voor-het-goede-doel nodigen op die dag mensen om van een Gambiaanse maaltijd of een speciaal door de kok samengestelde maaltijd te genieten. Elke gast betaalt 25 Euro, genoeg om in Gambia een zak rijst van 50 kg te kopen, waar een arm gezin een maand lang van kan eten. Het hoofdgerecht is, bijvoorbeeld, Benachin, een rijstgerecht met groenten en kip of vis. Het eerste jaar (2017) leverde meteen 35 enthousiaste eters en even zovele zakken rijst op, de jaren erop zelfs meer. Als je ook een keer als kok of eter mee wil doen, meld je dan aan!


Enige recente activiteiten:

  • Klassieke kerstliederen voor Gambia – zaterdag 15 december 2019 in de Lattropper kerk

 

Het themakoor Lattrop & Vivace uit Denekamp verzorgt een concert voor de stichting Bouwstenen voor Gambia. Marianne Wolkotte is dochter van Wolkott`n Hannes en voert met mijn gezin sinds 10 jaar kleine projecten uit in Gambia: schoolgeld voor kinderen en studenten, hulp aan scholen, hulp bij het starten van een eigen bedrijfje en het bouwen of opknappen van huizen. Ook verkoopt ze Gambiaanse producten, zoals schilderijen, leren tassen, houtsnijwerk en sieraden. De opbrengst van de verkoop gaat volledig terug naar de makers en de projecten. De opbrengst van deze activiteit komt ten goede aan het verbeteren van de compounds waarin arme gezinnen leven.

 

  • De Afrikaanse modeshow / Gambia happening "Beleef Afrika"

Deze is op zondagmiddag 9 april 2017 gehouden, in het Mystiek theater in Enschede.
Een paar impressies:

 

Fragmenten van de Gambiaanse muziek:

 Kora , Djembe , Kids , Ballofoon

-----------------------------------------------------------------------------------------

Over de Stichting Bouwstenen voor Gambia

Onder deze paraplu van de worden de hulpactiviteiten van Marianne Wolkotte, Dick Meijer en hun kinderen Lex en Milou in Gambia sinds 2013 voortgezet.

Na een aantal vakanties vanaf 2004 en de opleiding van een aantal Gambiaanse jongeren gesponsord te hebben, zijn Marianne en Dick in 2009 een half jaar in Gambia geweest: Dick om zijn sabbatical te besteden door wiskundeonderwijs te verzorgen aan de jonge Universiteit van Gambia en Marianne om te schilderen en Gambiaanse vrouwen te leren naaien en haken. In die periode is ook een aantal projecten gestart, zoals woningverbetering, hulp bij het opstarten van een eigen naaiatelier en hulp aan een school in het binnenland.

    

Als vervolg opende Marianne in juni 2010 de deuren van de winkel Mama Afrika: daar worden schilderijen, houten beelden en andere Gambiaanse producten verkocht. Met een deel van de opbrengst kunnen de Gambiaanse producenten hun gezinnen beter onderhouden: via de winkel verkopen ze meer producten en bovendien tegen een hogere prijs. De rest van de "winst" van de non-profit winkel gaat naar projecten. Begin 2013 is de winkel gesloten, vanwege een tweede half jaar verblijf in Gambia gedurende het eerste helft van dat jaar. Maar de verkoop van producten gaar door: klik maar op het "Webwinkel Mama Afrika" in het menu en je kunt veel producten bekijken. De verkoop is nu bij ons thuis. Ook de projecten en scholing van Gambianen gaan door (zie jaarverslagen projecten): individuen, organisaties en bedrijven dragen via acties en sponsoring financieel bij aan de projecten.

Informatie wordt gegeven bij lezingen en Gambiaanse thee-ceremonies.
We vertellen niet alleen over de noden van het arme Gambia, maar ook over de mooie kanten van het land: over Gambia als heerlijke zonbestemming, de gastvrije en vriendelijke mensen en hun manier van leven en over de gezonde natuurproducten.

Voor meer info en het maken van afspraken:
Bel Marianne Wolkotte, telefoon 06-4294 1664, of e-mail
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.